Abdulkadir Tekin
UAV Pilot
Merhabalar.
İnsansız Hava araçları ile örnek bir Enerji nakil hattı muayenesi operasyonunun SeyirDefteri.online kullanılarak nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum.
Öncelikle SeyirDefteri’nin kullanıcısı olarak yapmış olduğumuz muayene ya da uçuş operasyonlarımızın SeyirDefteri sayesinde oldukça kolaylaştığını söyleyebilirim. Gerek uçuş öncesi Gerek uçuş içerisinde ve uçuş sonrasında yapılacak olan faaliyetlerin gereksinimleri karşılanmasında özellikle muayene uçuşunda pilot olarak görev alan ben (Chaser) ve CO Pilot Ali Gergerli (Launchpad) SeyirDefteri kabiliyetlerinden oldukça faydalandık.
”SeyirDefteri” gerçekleştirdiğimiz bu operasyonu maliyet ve zaman bakımından etkin biçimde tamamlamamızı sağladı. Ayrıca uçuş öncesi ”SeyirDefteri” üzerinde tanımladığımız ‘Checklistler’ operasyonun her adımında detayları yönetebilmemizi sağladı.
SeyirDefteri Kokpit Ekranı
SeyirDefteri Checklist ve Görev Planlama Ekranları
Enerji Nakil Hattı
Pilotluğunu yapmış olduğum ve CO Pilot Ali Gergerli (Launchpad) ile gerçekleştirdiğimiz enerji nakil hattı muayenesinde hem Phantom 4 RTK hem de Mavic 2 Enterprise Advanced dronlarını kullandık. Phantom 4 RTK’dan uçuş planlamasını yaptıktan sonra yarı otonom uçuş operasyonunu gerçekleştirdik. Rüzgârın hızı, Rüzgârın yönü hava sıcaklığı bizim için oldukça önemliydi. Önce enerji nakil hattı irtifası 25 metre AGL (Above Ground Level) uçuş irtifası 35 metre olmak üzere bir ”Oblique” uçuş planladık. Planlama sonrası 28 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdik. Uçuş sonrası derlenen verileri ”DJI Terra” yazılımı kullanarak analiz ettik.
UÇUŞ PARAMETRELERİ
Kamera
DİYAFRAM: f/5.6
ISO: ISO-100
ODAK: 9mm
Planlama Parametreleri
Height(M): 25
Speed (M/s): 1.8
Photo Ratio: 4:3
White Balance: SUNNY
Metering Mode: AVERAGE
Oblique Gimbal Angle: -60
Oblique Altitude(m): 25
Oblique Speed(M/s): 1.9
Shooting Mode: Timed Shooting
Relative Height(m): 2
GELİŞMİŞ AYARLAR
Horizontal Overlapping Rate: %80
Vertical Overlapping Rate: %80
Oblique Side Overlap Rate: %80
Oblique Frontal Overlap Rate: %80
Margin Setting: AUTO
Bu uçuşta bir enerji nakil hattı muayenesi ile ilgili aklımda kalan bazı dersler.
1) Enerji nakil hattına yakın bir uçuş yapılması ihtiyacı nedeniyle detaylı bir planlama yapılması gerektiği.
2) Operasyon sahasının ve muayene edilecek unsurların 3D Haritalamasının yapılmasının operasyonu kolaylaştırdığı ve emniyet seviyesini arttırdığı.
3) Görsel Görüş Hattı içerisinde (VLOS) dronun takibinin bu tip hassas operasyonlarda acil müdahale için çok kritik olduğu.
Bu Blogda sizlere bir enerji nakil hattı muayenesindeki tecrübelerimi aktarmaya çalıştım.
Emniyetli uçuşlar.
– CHASER